Van Meel en Olie naar Museum en Theater… Viller Mühle – Goch (D)

Plaatsbepaling en historie…

dscn0172Een paar kilometer oost van Gennep, op een steenworp afstand van de Nederlands-Duitse grens, ligt de Viller Mühle, een voormalige graan- en oliemolen. De watermolen wordt vanaf de 14e eeuw regelmatig in diverse documenten vermeld en is sinds de Napoleontische onteigeningen van kerkelijk onroerend goed in 1802 in private hand.

De watermolen was gesitueerd langs een buitenbocht van een Niers-meander, daar, waar de stroomsnelheid van het water het grootst was. Met de kanalisatie van de Niers in de dertiger jaren van de vorige eeuw verliest de molen deze aandrijfoptie en wordt alleen nog door stoom en stroom aangedreven.

dscn0197De bloeitijd van de molen ligt in de 2e helft van de 19e eeuw, toen nieuwe eigenaren de molen opnieuw opbouwden. Er werd een smalspoor aangelegd naar het 2 km zuidelijk lopende “Duits Lijntje” (Boxtel – Wesel) . In de buurtschap Hassum werd een stationnetje met goederenloods gebouwd voor de overslag van graan, oliezaden en steenkool. Rond de eeuwwisseling wordt vlakbij de bedrijfsingang nog een woning gebouwd voor de fabrieksdirecteur.

In 1940 wordt de oliemolen stilgelegd en in 1972 tenslotte ook de graanmolen. Het gebouw dient dan eigenlijk alleen nog de productie en opslag van veevoer. In 1994 werd het complex eigendom van Heinz Bömler, die grootschalige restauraties uitvoerde, mede waardoor het in 2000 tot “beschermd gebouw” (“Denkmalschutz”, vgl. Monumentenzorg) werd verklaard.

De Viller Mühle tegenwoordig…

Wat de Viller Mühle vandaag de dag zo bijzonder maakt is te danken aan de eigenaar, Heinz Bömler. De 74-jarige, tijdloos ogende man met wel heel bijzondere ideeën en geen enkel probleem met de Nederlandse taal, heeft in de loop der jaren het complex omgebouwd tot een aanéénschakeling van café-, restaurant-, ontvangst- en theaterruimten, rondom een verzameling van 43 winkelinventarissen met miljoenen voorwerpen, groot en klein, daterend rond het midden van de 20e eeuw. Als je daartussen rondloopt ben je in een wereld, die ouderen nog bekend zal voorkomen en voor jongeren een “eye-opener” is uit een supermarktloze maatschappij.


Ook buiten de gebouwen, op het fabrieksterrein, val je van de éne verrassing in de andere: een verzameling terrasjes op “vreemde” plekken, met elk een eigen aankleding. Je zit met een groepje bovenop een oude bunker in een glas-in-lood prieeltje, of je hangt onderuit op oude tuinstoelen met uitzicht op een dode Niers-arm, waarin bevers een dam bouwen… Het unieke is, zowel binnen als buiten, dat er NIETS nieuw is: alles is gemaakt van hergebruikt materiaal, het is oud, het is verroest, het is een bewijs voor het feit dat de moderne mens, die vandaag de dag in een waanzinnige wegwerpmaatschappij leeft, eigenlijk vergeten is wat de praktische betekenis is van het woord “hergebruik”, tegenwoordig zo liefdevol “recycling” genoemd.

Een totaalprogramma…

Bömler noemt zich “de waanzinnige poppenspeler” : kleine theatervoorstellingen, voor jong en oud, maken deel uit van een veelzijdig programma-aanbod. Er zijn rondleidingen door de winkelstraatjes, maar er zijn ook regelmatige cabaretvoorstellingen met landelijk bekende cabaretiers die door WDR5-radio worden uitgezonden. Met andere woorden: je kunt het zo gek niet verzinnen, of Bömler heeft een oplossing. Geen vermaak aan de lopende band, maar een uniek, op maat gesneden programma, wat een onvergetelijke indruk zal achterlaten. Op de tweetalige (NL-D) website vindt je een overzicht van programma’s en prijzen. Waar je rekening mee moet houden is dat er wordt uitgegaan van groepen, met een minimale grootte van 15 personen. Minder kan, maar dan betaal je toch een groepsprijs.
Op de website vindt je nog een breed scala aan andere mogelijkheden die Bömler te bieden heeft, maar die buiten het kader van dit blog vallen.

“Waanzinnig”?

Op het terrein staat een grafsteen, ZIJN grafsteen, met de datum van overlijden er al uitgehakt. Vóór het zover is, zouden eigenlijk velen de Viller Mühle moeten bezoeken, in de wetenschap, dat iets vergelijkbaars NERGENS te vinden is…….

Contactgegevens:

Adres: Viller Mühle, Viller 27, 47574 Goch-Kessel

Telefoon: 0049 (0)2827 925580
Fax: 0049 (0)2827 925581

Website: www.viller-muehle.de
Email: service@viller-muehle.de

The following two tabs change content below.

Job Hoogendoorn

Fysisch-geograaf
Als fysisch-geograaf met lesbevoegdheid van 1975 t/m 2007 aardrijkskunde onderwezen aan de RSG "Hoeksche Waard" in Oud-Beijerland. Na pensionering in 2007 verhuisd naar Kevelaer-Wetten (D). Gescheiden, samenwonend, hond, drie katten... een tevreden mens...

Laatste berichten van Job Hoogendoorn (toon alles)

1 comment

  1. Gebleken is dat de positie van sommige foto’s browserafhankelijk is: in Explorer/Edge is alles normaal, in Chrome daarentegen liggen ze…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *