Vertel eens een verhaal over jouw monument – met 5 blogtips

Wil je als monumenteigenaar ook meer klanten hebben? Weet je wat dan helpt? Schrijf een blog over jouw monument. En vertel wat bezoekers kunnen beleven in jouw molen. Of kasteel. Zodat ze een beeld krijgen, een ervaring. En dan komt voor jou als eigenaar van een monument natuurlijk de grote vraag: maar hoe pak IK dat nou aan met bloggen voor mijn monument?

Gebruik in je blog het krachtigste middel dat we hebben. Het bestaat al sinds mensenheugenis. Nog langer dan jouw toren, kasteel of bolwerk. Er zijn boeken vol mee geschreven. En nog voor er boeken waren, was er een kampvuur en werd er intens geluisterd naar degene die ze goed vertellen kon: verhalen.

IMG_20150804_115308

Ik zal je de kracht tonen van een verhaal. Met IJsland.

Deze zomer was ik in IJsland. Op dit eiland dat 2.5 keer zo groot is als Nederland, wonen evenveel mensen als in de stad Utrecht. Ruim 320.000. Dat is niet zoveel. En veel wegen zijn er niet. Maar in de twee zomermaanden reist een miljoen mensen af en wordt het land overspoeld met toeristen. Want sinds de crisis is het land betaalbaar.

Gevolg van al die toeristen is dat er veel meer verkeer is. Meer auto’s, meer bussen. En dus moeten er nieuwe wegen komen. Die worden aangelegd. Ik zag een aantal wegen in opbouw.

IMG_20150802_133641

Nieuwe wegen, rotsblokken en elfen

Bij de aanleg van een weg is twee keer een groot rotsblok is verplaatst. Vertelde onze gids. Na die eerste verplaatsing gebeurde er een kleiner ongeluk. Na de verplaatsing van het tweede rotsblok viel zelfs een dode.

IJslanders geloven in elfen, ook wel the hidden people. Ze geloven dat elfen zich verbergen in rotsblokken. 80% van de IJslanders gelooft echt in elfen, ik heb het ze gevraagd. En toen we het landschap zagen bij Myvatn, geloofden we zelf ook even in elfen. Door de grillige ronde vormen.

Rotsblokken zijn verplaatst en daarmee verdwenen de huizen van de elfen. De elfen konden nergens meer wonen, ze waren dakloos. Dus hebben ze gezorgd voor ongelukken. Tegenwoordig leggen de IJslanders de wegen om de rotsblokken heen. Om de elfen te sparen. En ongelukken te voorkomen.

IMG_20150802_143050

Geen IJslandse achternamen en een website

Met dit blog vergeet je nooit meer dat IJslanders geloven in elfen en zie je de wegen voor je die zich kronkelen rond rotsblokken. In dit blog heb ik mijn bedrijf iets verder weg gezet, want Puntann in IJsland, ja dat ik dat was, dat weet je straks niet meer.

Om mijn bedrijf beter zichtbaar te maken, had ik je over de IJslandse taal moeten vertellen. Dat ‘tag’ dankjewel betekent. Of dat IJslanders geen achternamen hebben. Misschien weet je dat wel doordat zangeres Björk gewoon Björk heet. Daardoor weet je dus niet snel of je familie bent van elkaar.

Best een probleem voor datend IJsland, want op het eiland is weinig instroom van buitenaf. Ruim 80% van de bevolking komt uit IJsland zelf. Handig dus als je oplet of er geen inteelt is. Daar is een website voor opzet. Op zondag loggen alle jonge IJslanders in. Ze checken of hun liefje van de vorige avond geen familie is.

Hopelijk onthoud je met dit verhaal dat ik iets met taal doe. Mijn advies voor jou is: vertel een verhaal over je monument. En ik zal je helpen.

5 blogtips voor een verhaal over jouw monument

Geef ons een verhaal, dat wil ik zeggen. En natuurlijk vraag jij je meteen af: maar wat voor verhaal dan? Vertel met een verhaal wat voor jou jouw monument bijzonder maakt. Elke persoon kijkt met andere ogen en daarom is elk verhaal goed. Als het maar jouw verhaal is, het verhaal dat jou raakt.

Als het verhaal jou raakt, schrijf je vanuit gevoel. En dat komt over op je lezer. Weet je wat ook goed is voor een verhaal? Details. Als het echt jouw verhaal is van jouw monument en het raakt je, dan pak je automatisch die details. Details maken je verhaal echt.

5 ideeën voor blogs over jouw monument:

  • Vertel over de vorige bewoner
  • Vertel ons over de laatste verbouwing
  • Laat ons een activiteit beleven in jouw monument
  • Leg uit hoe jouw monument werkt
  • Vertel ons over het landschap om jouw monument heen.

Veel succes met bloggen voor Monumentera. Of voor jezelf!

The following two tabs change content below.

Anneke Laverman

Blogstrateeg op Puntann
Anneke Laverman van Puntann is blogstrateeg. Ze houdt van kunst en heeft een grote liefde voor Utrecht en voor historie. Online tekst is haar specialisme. In trainingen en 1-op-1 sessies deelt ze de online wereld met haar klanten. Ze opereert op het snijvlak van tekst en techniek en is goed op de hoogte, bijvoorbeeld van google vindbaarheid.

Anneke Laverman

Anneke Laverman van Puntann is blogstrateeg. Ze houdt van kunst en heeft een grote liefde voor Utrecht en voor historie. Online tekst is haar specialisme. In trainingen en 1-op-1 sessies deelt ze de online wereld met haar klanten. Ze opereert op het snijvlak van tekst en techniek en is goed op de hoogte, bijvoorbeeld van google vindbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *