Museum Oud Amelisweerd en de knoestige kunst van Armando

Eenvoudig en magisch

IMG_5067‘Er zijn van die norse landhuizen, waarvan ik onmiddellijk denk die zou ik van binnen willen zien, hoewel ik weet dat de teleurstelling groot kan zijn, zo’n landhuis is meestal gemoderniseerd, wat is er nog van vroeger over, niets meer of weinig.

Maar in dit huis is alles nog, alles.’
Armando, ‘Uit Berlijn’ 1982

Het landhuis Oud Amelisweerd heeft –ook als museum- veel van zijn oude karakter behouden. Dat maakt het tot een perfecte plek voor de weerbarstige, vaak donkere schilderijen, teksten en sculpturen van Armando.

IMG_3706Hoge nood, wandelen en bijzondere bewoners

Als je Museum Oud Amelisweerd (MOA) bezoekt moet je bereid zijn om vaste ideeën over een museum opzij te zetten. Wie hoge nood heeft moet even naar buiten, daar is een gebouwtje met toiletten. Dit is geen groot museum met veel tentoongestelde werken of een uitgebreide museumwinkel. De een zal het daarom tegenvallen, de ander valt acuut voor de mooie wandeling ernaar toe en de magie van de plek en het huis.

Oud Amelisweerd werd grondig maar ook met veel zorg gerestaureerd. Het herbergt niet alleen werk van Armando, maar is ook interessant als voorbeeld van een achttiende-eeuws landgoed. Bovendien heeft het een unieke collectie Chinese en andere historische behangsels. Een bijzondere combinatie.IMG_5052

Het huis heeft een aparte geschiedenis. Het landgoed aan de Kromme Rijn wordt al eeuwenlang bewoond. Het huidige gebouw dateert uit 1770. Het had vele bewoners: adellijke families, en zelfs een koning, Lodewijk Napoleon.

Goede smaak, behang en poepdozen

IMG_3703De inrichting van het museum is eenvoudig, maar ook smaakvol. Allerlei oude details zijn gehandhaafd, zoals twee oude poepdozen. De vloeren zijn opgeschuurd, de deuren nog in originele staat. Door alles heen schemert het verval, maar ook de vitaliteit van het huis. Als buiten de zon te fel schijnt gaan de jaloezieën langzaam naar beneden. Getemperd licht is nodig voor het behoud van de prachtige behangsels.

Op de tweede verdieping, de zolder, is een informatiecentrum over het landgoed, de behangsels en het oeuvre van Armando. Neem de tijd om vooral de film te zien over de restauratie van het behang. Meeslepend!

Bezoekersinformatie

Een hapje eten of drinken kan bij de Veldkeuken in het naastgelegen koetshuis, waar ook de informatiebalie van het museum is gevestigd.

Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11-17 uur. Gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Maandagen gesloten behalve paas- en pinkstermaandag. De tuin en het park rondom MOA zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Adres: Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik, 030 – 890 54 60, www.moa.nl

The following two tabs change content below.
Schrijven en interviewen zijn mijn grote liefdes. Ik vind het prachtig als mensen mij hun geschiedenis toevertrouwen. ‘Tijdens een zware periode zijn een paar dingen heel duidelijk geworden: hoe belangrijk het is om te bewegen en hoe waardevol vrienden en familie zijn. Sindsdien voel ik me een rijk mens.’

Laatste berichten van Adeline Riesselmann (toon alles)

Adeline Riesselmann

Schrijven en interviewen zijn mijn grote liefdes. Ik vind het prachtig als mensen mij hun geschiedenis toevertrouwen. ‘Tijdens een zware periode zijn een paar dingen heel duidelijk geworden: hoe belangrijk het is om te bewegen en hoe waardevol vrienden en familie zijn. Sindsdien voel ik me een rijk mens.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *