“Kind kan de was doen” De Velofabriek, van 50 jarige tot sluiting

resolveBij de start van het bedrijf in 1901, bestond er vrijwel geen markt voor huishoudelijke apparaten. En speciale winkels hiervoor ook al niet.  Zelfs een echte wasmachine bestond nog niet.

VELO bedacht een houten kuip met een mechaniek dat met een handslinger een wasbeweger in het sop liet bewegen. Later kon het ook elektrisch worden bewogen.

Velo winkelKind kan de was doen

Winkels voor huishoudelijke apparaten om die aan de consumenten te kunnen verkopen waren er niet. Dus stichtten zij eigen winkels in Nederland, België en Noord Frankrijk waar je onder andere via afbetaling kon kopen. De marketing slogan ‘een kind kan de was doen’ werd door Velo gelanceerd en stond symbool voor de eenvoudige en innovatieve manier van de was doen.

Wereldmarkt was ontstaan

BGDASXtCMAEemPQZo creëerde VELO een markt voor wasmachines en kon in 1951 het 50 jarig bestaan vieren. De markt was inmiddels een wereldmarkt, daardoor konden wasmachines in grote series in metaal gemaakt worden die verkocht werden in speciale “witgoed” winkels. VELO kreeg te maken met de wet van de remmende voorsprong.

De eigen winkels die de fabriek succes hadden gebracht, werden een blok aan het been. Andere fabrikanten hadden een wereldmarkt en konden in grotere series, en dus goedkoop fabriceren. Ook VELO schakelde over naar metalen machines en ging in de eigen winkels ook andere apparaten als Velolux trapnaaimachines, Holland Electro stofzuigers en radio`s verkopen.

Van wasmachine naar radioFabrieksgebouw_Velo,_Achterzeedijk_57,_Barendrecht

Om de mensen in de houtbewerkingsafdeling toch aan het werk te houden werden er meubels en radiokasten voor Philips, Waldorp en Pye gemaakt. Die radio’s werden ook onder het eigenmerk VELORA in de eigen winkels  verkocht. Maar, helaas, het mocht niet baten. Vanaf 1973 is VELO de kernactiviteit gaan verleggen van het fabriceren van wasmachines naar het exploiteren van haar eigen onroerend goed portefeuille.

Bekijk films over de Velo Fabriek

Meer info en video`s over de VELO fabriek staat op op mijn blog met retrofilms met onderwerpen uit Barendrecht en Rotterdam, basromeijnfilms.

The following two tabs change content below.
Bas Romeijn maakt terugkijkfilms en documentaires, restaureert oude films en video`s met onderwerpen over Barendrecht en Rotterdam en publiceert die op http://basromeijnfilms.blogspot.nl

Laatste berichten van Bas Romeijn films (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *