De geschiedenis van de waterrad aangedreven molen van Eerbeek

EBK_Molen_winterEen forse restauratie in 1967 aan de Oliemolen welke deze weer draaivaardig is geworden. De graanmaderij is toen geheel gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een horecagelegenheid. Op zich niet toevallig: de molen had vanouds gefungeerd als ontmoetingsplaats voor boeren en daarom al lang tevens functie van Café.

EBK_Molen_met_brugNieuwe restauratie in 2007

In 2007 volgende een nieuwe restauratie, de molen ( waar al ruim 90 jaar geen olie is geslagen) waarbij de molen maal (slag) vaardig werd gemaakt. Er was echter één levensgroot probleem; de Eerbeekse beek was volstrek droog gevallen. Malen was alleen mogelijk met kunstgrepen.
Gelukkig is inmiddels door inspanningen de beekloop verbeterd, en is de wijert op het landgoed weer hersteld, waar ook water kan worden gelaten om zo de molen te laten draaiende te houden.

Molen-99a-historischEerste vermelding in 1395

De oudste bekende vermelding van een watermolen op de locatie dateert uit 1395; toen behoorde deze tot de goederen van huis te Eerbeek, waar het geslacht Bronckhorst de scepter zwaaide.
In 1860 kreeg de molen de huidige stenen aankleding, de hoofdconstructie en het binnenwerk zijn iets ouder en dateren van ca. 1825

EBK_Molen_meelzakNieuwe eigenaren

Via allerlei eigenaren kwam het goed in 1895 in bezit van prof dr. Max Weber. Diens weduwe legateerde in 1942 huis en molen aan stichting Het Gelders Landschap. In 1950 werd de molen verkocht aan W.H. van Zadelhoff, wiens familie de molen al sinds 1908 pachtte.

EBK_Molen_kollergangOlie en graan

Naast de Oliemolen is ook een lage tijd een Graanmolen (korenmolen) ingericht geweest, beiden molen hadden een eigen waterrad voor de aandrijfing. Geruime tijd geleden is het rad van de Korenmolen verdwenen. In 1917 was de Oliemolen voor het laatst in bedrijf.

FeitenEBK_Molen_herfst

Naam: Oliemolen Eerbeek
Bouwjaar: 1820/1860
Type: Bovenlag Waterrad aangedreven molen
Functie: Oliemolen
Locatie: Kanaalweg 3 6961 LW Eerbeek
Beek: Eerbeeksebeek
Gemeente: Brummen
Eigenaar: J.W. van Zadelhoff
Bedrijfsvaardigheid: Maalvaardig
Bestemming: Het slaan van olie thans op vrijwillige basis

The following two tabs change content below.

Henk-Jan Geel

Initiatiefnemer op Monumentera.com
Dé website waarin vraag en aanbod bij elkaar komt voor de verhuur van monumenten zoals kerken, woonhuizen, kastelen en buitenplaatsen. Wij zijn een bedrijf met gedreven ondernemers die een hart hebben voor monumenten. We hebben ambitie, drive maar vooral een missie!

Laatste berichten van Henk-Jan Geel (toon alles)

Henk-Jan Geel

Dé website waarin vraag en aanbod bij elkaar komt voor de verhuur van monumenten zoals kerken, woonhuizen, kastelen en buitenplaatsen. Wij zijn een bedrijf met gedreven ondernemers die een hart hebben voor monumenten. We hebben ambitie, drive maar vooral een missie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *