Bastion Manenborgh, een monumentaal pand in Utrecht

Op alle hoekpunten langs de singel staan imposante panden. Ze zijn gebouwd ter verdediging. Op het zuidelijkste punt van de Utrechtse singel is Manenborgh. Dit bastion ligt bijna aan caféplein Ledig Erf, achter het oude politiebureau dat nu bioscoop is: het Louis Hartloopercomplex. We nemen een kijkje in dit kunstenaarsbastion. Compleet met koninklijk toilet.

36344_Manenburg

Het is zondagavond zes uur en zeer mistig. De klopper valt op de monumentale deur van Manenborgh en we voelen ons als dieven in de nacht. Gelukkig mogen we binnenkomen. We nemen plaats aan een houten tafel, bedolven onder de papieren. In de boekenkast ernaast prijken kunstboeken. Een rug van een boek valt op: gouden letters op een rode achtergrond – Vinkenoog.

Pieter d’Hont had zijn atelier in bastion Manenborgh

De bekende Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont had hier zijn atelier. In Manenborgh maakte d’Hont onder andere het beroemde beeldje van Anne Frank. Dit beeldje vind je bij de Utrechtse Janskerk. Ook het beeld meisje op een draaimolenpaard op de Utrechtse Stadhuisbrug, is van d’Hont.

Tot zijn dood in 1997 had de Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont hier zijn atelier. Hij kreeg dit atelier toen hij in 1940 de zilveren Prix de Rome won. Deze prijs kreeg hij van de Rijksakademie van Beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij zijn opleiding volgde.

Een wandeling door de gewelven van bastion Manenborgh

Manenburg,_lithografie_van_S._van_Hardenberg_in_het_Gemeente_Archief_Utrecht,_catalogus_topografische_atlas_supplement_nummer_645_-_Utrecht_-_20212390_-_RCEDe bewoner van het huis tilt een luik op. We duiken onder het bastion en allereerst komen we in het atelier van zijn vrouw: beeldend kunstenaar Else Ringnalda. Vervolgens lopen we naar het oorspronkelijke bastion, een gewelf.

Dit gewelf verbindt twee woonhuizen en een overdekt atelier. Allereerst komen we in dit gewelf een toilet tegen dat er heel gewoon uitziet. Maar het is een koninklijk toilet. Kunstenaar Pieter d’Hont maakte een beeld van koningin Beatrix. Speciaal voor haar liet hij een apart toilet aanleggen bij zijn atelier.

We lopen gebukt langs beelden van Pieter d’Hont. Dit gangetje in het gewelf staat in verbinding met het andere huis. Het is donker en laag. Op Open Monumentendag kan iedereen deze gang bezoeken.

Bastion Manenborgh staat natuurlijk langs de singel

Manenburg_1Als we weer buiten staan, kijken we door de dikke druppels van de mist naar Manenborgh.  We kunnen het nu niet zien: de scherpe hoek van de singel waardoor Manenborgh aan beide zijden een goed schootsveld heeft. De vijand van buiten de stad kon vol geraakt worden.

Langs de singel staan nog steeds drie prachtige bastions. Samen met de bastions Sonnenborgh en Sterrenborgh is Manenborgh een deel van de verdediging. Met zijn drieën vormen zij de zuidelijke verdedigingslinie van Utrecht, die werd aangelegd in opdracht van Karel V. In de 16e eeuw.

Kom jij ontspannen in een sfeervol monumentaal pand?

440px-Utrecht_1670_met_Tolsteegpoort_Manenburg_Sterrenburg_en_Tolsteegpoort

The following two tabs change content below.

Anneke Laverman

Blogstrateeg op Puntann
Anneke Laverman van Puntann is blogstrateeg. Ze houdt van kunst en heeft een grote liefde voor Utrecht en voor historie. Online tekst is haar specialisme. In trainingen en 1-op-1 sessies deelt ze de online wereld met haar klanten. Ze opereert op het snijvlak van tekst en techniek en is goed op de hoogte, bijvoorbeeld van google vindbaarheid.

Anneke Laverman

Anneke Laverman van Puntann is blogstrateeg. Ze houdt van kunst en heeft een grote liefde voor Utrecht en voor historie. Online tekst is haar specialisme. In trainingen en 1-op-1 sessies deelt ze de online wereld met haar klanten. Ze opereert op het snijvlak van tekst en techniek en is goed op de hoogte, bijvoorbeeld van google vindbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *